Vuosi 2024 jää kohta taakse. Mietin jo seuraavaa vuotta. Mistä kirjoitan vuonna 2025? Pysyvätkö teemat entisellään?
Pelkään, että turvallisuuspolitiikkaan sekä sotaan ja rauhaan liittyvät aiheet nousevat pinnalle. Pelkään! Pelkään välillä liikaakin, ja yritän ajatella rationaalisesti: olenko alistunut turhaan sotahysteriaan, vai pystynkö yhä analysoimaan maailmantilannetta kiihkottomasti?
En ole ainakaan mennyt ansaan, jota monet ovat virittäneet. En yhdy väitteeseen, että yhteiskunnassamme tai sen johdossa olisi tapahtunut laajamittaista militarisoitumista. Sotainnokkuus tai suoranainen sotahulluus ovat täysin eri asioita kuin realistinen poikkeustilaan varautuminen ja epämieluisien tosiasioiden huomioon ottaminen.
Kuten aina, on vain todennäköisyyksiä, ei varmuutta. On jokin lisääntynyt mahdollisuus, että Suomi joutuu sotaan lähivuosina. Sen huomioon ottaminen ei ole halua sotaan. Kyse on tavallaan samanlaisesta varautumisesta kuin varustautuminen alkavaa taloudellista lamaa vastaan. Emme toivo lamaa, eikä se ehkä tule, mutta silti asian eteen tehdään ennakoivasti jotain.
Ennen vuotta 1939 Winston Churchill piti jatkuvasti Britannian parlamentissa palopuheita varoittaen Adolf Hitlerin aikeista. Häntä ei kuunneltu. Lopulta osoittautui, että hän oli oikeassa. Jos sotaan varautuminen olisi Britanniassa aloitettu aikaisemmin, olisi sota ehkä lyhentynyt ja lukemattomia ihmishenkiä säästetty.
Sodan jälkeen Churchill yritti varottaa jatkosta. Hän näki Euroopan jakautuvan kahteen: Amerikka-johtoiseen länteen ja Neuvostoliitto-johtoiseen itään. ”Kriisi jatkuu”, hän piti taas palopuheitaan. Tälläkin kertaa hän oli oikeassa, mutta häntä ei kuunneltu. Jouduttiin kymmenien vuosien kylmään sotaan.
Kirjoitan varmaan ensi vuonna myös ”rauhanliikkeestä” ja sen historiasta. Sanat eivät kerro totuutta, jos niitä käytetään tarkoituksellisesti johtamaan harhaan. Rauhanliike on yksi tällainen sana.
Yritän pitää silmäni auki ja mielen viileänä niin sodan kuin rauhan suuntaan.
--
Tasa-arvo on teema, josta kirjoitan ehkä ensi vuonna enemmän kuin aikaisemmin. Haluan pureutua niihin syihin, jotka aiheuttavat mediassa tarpeen tuoda tasa-arvo ja sen puutteet päivittäin tietoomme. Tässäkään asiassa ei kaikki ole niin selvää kuin meidän usein annetaan olettaa. Ja taas meillä on edessämme sana, ”tasa-arvo”, jota voidaan käyttää hyvin monenlaisiin tarkoituksiin.
Ja taas on syytä pitää pää kylmänä ja aistit valppaan.
--
Blogini perusteema on yhä sama kuin ennenkin: totuuden etsintä. Subjektiivisen, mutta mahdollisimman laajasti perustellun totuuden etsintä.
Toivon voivani kirjoittaa entistä enemmän kuin ideologioista tai henkilökohtaisesta kunnianhimosta riippumaton tieteentekijä. Keräten aineistoa ja vetäen siitä johtopäätöksiä ilman halua käsitellä tietoa tukemaan ennalta päättämiäni mielipiteitä.
Haluan kuvitella itseni enemmän kvantitatiivisen kuin kvalitatiivisen tieteenharjoittamisen kannattajaksi. Ja tämä tarkoittaa, että sopivasti valitut muutama esimerkkitapaukset (kvalitatiivisuus) eivät koskaan korvaa suurta määrää (kvantitatiivinen) otoksia, joilla tutkitaan laajasti ihmisten mielipiteiden tai ilmiöiden frekvenssiä.
--
Ehkä voin sitten välittää lukijalleni samaa harkitsevuutta sekä tunteiden ja järjenkäytön erottamista toisistaan kuin mihin itse pyrin.
Toivotan kaikille oikein hyvää Uutta Vuotta. Mielessäni on jo yksi kirjoitettava blogi. Jos innostun, se saattaa vielä ilmestyä tämän vuoden puolella, rakettien räiskyessä ja shamppanjan virratessa.